Sedan 2019-04-01 finns projektet ”Integrering av IPS i psykosvården” där arbetsspecialister sitter integrerat med de psykiatriska teamen på 5 psykosmottagningar. Syftet är att erbjuda möjlighet till arbetsinriktad rehabilitering enligt metoden IPS, Individual Placement and Support till patienter som vill arbeta eller studera. Projektet är en fyrpartssamverkan mellan arbetsmarknadsförvaltningen (AMF) och Socialförvaltningen från Stockholms stad samt Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Region Stockholm genom Norra Stockholms Psykiatri och Psykiatri Södra Stockholm.
.
IPS integrerat i psykosvården är en del av ESF-projektet Lumena från och med den 1 maj 2023.
Patienter motiverade till att börja arbeta eller studera och som har kontakt på någon av följande mottagningar:
Målet är att personer inom målgruppen ska få tillgång till individuellt stöd mot arbete eller studier. Tanken är att så tidigt som möjligt föra arbete och studier på tal med patienter inskrivna på psykosmottagningar och erbjuda möjlighet till arbetslivsinriktad rehabilitering i form av IPS.
Arbetsspecialisten initierar kontakten med Försäkringskassan. I projektet finns framtagna och kvalitetssäkrade rutiner för personer som uppbär ersättning från Försäkringskassan samt samverkan med Arbetsförmedlingen.
IPS bygger på att personer med psykisk funktionsnedsättning som vill börja arbeta får stöd av en arbetsspecialist att snabbt söka arbete utan bedömning av arbetsförmåga. Arbetsspecialisten ger fortsatt stöd genom att samordna och skräddarsy individens stöd från myndigheter (försäkringskassa, arbetsförmedling, kommun), anhöriga, vänner och arbetsgivare. Arbetsspecialisten samarbetar med IPS-deltagarens psykiatriska behandlingskontakter och IPS-insatsen utgör en del av patientens vårdplanering. En arbetsspecialist på heltid har som mest 20 deltagare vilket möjliggör att arbeta individuellt med varje deltagares plan mot arbete och ge stöd i att finna, få och behålla ett arbete.
IPS är en evidensbaserad arbetslivsinriktad rehabiliteringsmetod anpassad för personer med långvarig psykisk funktionsnedsättning (på engelska SMI; Severe Mental Illness) som vill arbeta eller studera. Metoden har starkt forskningsstöd från 26 RCT-studier. I Sverige ger Socialstyrelsen IPS-metoden högsta prioritet i Nationella riktlinjer för stöd vid schizofreni och schizofreniliknande tillstånd, 2018.
Forskning visar att IPS är en effektiv metod, personer kommer i högre grad och snabbare ut i arbete jämfört med traditionell rehabilitering. Dessutom märks positiva effekter på personernas mående, behovet av vård minskar över tid.
Det nya i insatsen är att arbetsspecialisterna arbetar integrerat med övriga teammedlemmar i teamen på mottagningarna. Arbetsrehabilitering och frågor om arbete och studier ges plats i utbudet av tillgängliga insatser på den psykiatriska mottagningen, och att IPS blir en del av vårdplaneringen. Det individuella arbetet med deltagare som vill få stöd i att komma ut i arbete eller påbörja studier sker i nära samarbete med behandlare på mottagningen.
Projektet följdes av forskare från CEPI, Centrum för Evidensbaserade Psykosociala Insatser. Forskningen sökte svar på ett flertal frågor:
Här finns slutrapporten, av Suzanne Johanson och Ulrika Bejerholm från CEPI. Den belyser frågor som utfall av arbete/studier och hälsoaspekter bland deltagarna i projektet. Den belyser också implementeringsfaktorer och programtrohet.
Enkätundersökning
I mars 2022 genomfördes en enkätundersökning för att ta reda på vad IPS-projektet betytt för medarbetarna och för patienter på psykosmottagningarna genomfördes en enkätundersökning. Responsen var överväldigande. 100 % anser att det varit gynnsamt att arbetsspecialist arbetat på mottagningen! Läs mer om medarbetarnas tankar om betydelsen av Integrerad IPS i denna rapport.
Jonas Andersson
Projektledare
Skicka mail
08-508 88 907
Arbetsmarknadsförvaltningen, Jobbtorg Stockholm
Verksamhetsområde Insatser, enheten för funktionsnedsättning och psykisk ohälsa
Heliosgatan 26, 120 78 Stockholm