BIP

BIP

Varför BIP? Forskning och dokument

Många samordningsförbund och myndigheter runt om i landet sprider och arbetar utifrån BIP-studiens resultat. Även många av Samordningsförbundet Stockholms stads medlemmar håller på att utveckla sina verksamheter utifrån BIP-studiens resultat.

Beskæftigelses Indikator Projektet (BIP) är en omfattande progressionsmätnings­studie som har undersökt vad som faktiskt gör att personer i en komplex situation börjar arbeta eller studera. BIP har under­sökt sam­bandet mellan utvalda indikatorer för anställnings­barhet och sannolikheten att få ett jobb.

Væksthusets Kompetencecenter i Köpenhamn har publicerat flera publikationer om BIP. Här är några länktips:

BIP Indikatorer och jobbsannolikhet
Verksamma inslag på vägen till jobb
Handläggarens betydelse för individens möjligheter att nå arbete
Handläggarens tilltro till jobbchansen
En film om BIP-studien (Youtube från Växthuset)
Mer information finns på Växthusets forskningscenter (på danska)

Mer information som förbundet tagit fram:
En film om BIP-studien

 

Indikatorerna och parallella insatser som leder till jobb

Elva indikatorer som ökar sannolikheten att få jobb

BIP är en studie som involverat både praktiker och forskare. BIP-studien identifierade elva indikatorerna och genomförde systematiska mätningar för progression för anställnings­barhet. Indikatorerna omsattes till frågor som ställdes till både deltagare och handledare. Indikatorerna testades under fyra år (2013 till 2016).

Tio danska Jobbcenter med cirka 400 handläggare och 4 000 arbetslösa personer medverkade i studien genom att besvara en enkät var tredje månad. Bakgrunds­informationen om de arbetslösa personerna kom från register på Jobb­centren samt från en rad centrala register i Danmark om arbetslöshet och ekono­mis­kt bistånd, bland annat från Beskæf­tigelsesministeriets DREAM-databas.

BIP-studiens elva indikatorer som ökar sannolikheten att få jobb

Den gemensamma nämnaren för indikatorerna är att de går att påverka med olika insatser. En insats kan potentiellt bidra till att individen förbättrar sig på en eller fler av indikatorerna.

Parallella insatser och typ av insats har avgörande betydelse

BIP-studien visar att det är mycket betydelsefullt att erbjuda arbetslösa personer insatser för att de ska kunna närma sig arbetsmarknaden. Vilken typ av insats har också en avgörande betydelse.

De jobbfokuserande insatserna var bäst på att skapa progres­sion mot arbets­marknaden. Kompetenshöjande, sociala och hälso­relaterade insatser skapade i sig själva inte progression mot arbetsmarknaden. Det gör de bara om de kombinerades med en jobbfokuserande insats.

Jobbfokuserande insatser i kombination med annat ger mest effekt

 

Handledaren har avgörande betydelse

BIP-studien visar att handledaren är centrala aktörer som direkt kan påverka personens möjligheter att börja arbeta eller studera. BIP har särskilt analyserat vad indikatorn ”Handledarens tro på att individen får jobb” har för betydelse för personens utveckling. BIP har även påvisat att byte av hand­ledare har stor påverkan på personens möjligheter.

 

Verktyg för dialog, skattning och stegförflyttning

Ett verktyg för att stärka samarbetet mellan handledare och deltagare är ett dialog och skattningsverktyg som samordnings­förbunden utvecklat tillsammans med forsknings­centret Växthuset.

Deltagaren skattar sig utifrån indikatorer från BIP-studien i ett dialog- och skattningsverktyg. Det hjälper deltagaren att värdera sina egna färdigheter inom ett antal områden som BIP-studien visat är avgörande. Det kan handla om samarbets­förmåga, hantering av hälso- och vardagsutmaningar i relation till arbete eller studier.

Utbildningar och möten om BIP

Samordningsförbundet förmedlar information om BIP-studien inom förbundet och till förbundets medlemmar. Det handlar om att få insikter om vilka insatser och metoder som gör skillnad, skapa utrymme för reflektion och få verktyg för att samtala med deltagarna om progressionen och planering.

Syftet är att stärka verksamhet och profession hos samordningsförbundets medlemmar och få igång reflektioner kring nuvarande arbetsmetoder och rutiner.

Förbundets BIP-paket
Samordningsförbundet Stockholms stad erbjuder ett ”BIP-paket” som innehåller olika delar.

Ett möte för att inleda, förankra och planera kunskapsutvecklingen kring BIP-studien tillsammans med chefer och andra involverade.

BIP i praktiken är för medarbetare och chefer och innehåller olika moduler. Dagen varvas med teori, fördjupningar och övningar.

Syftet är att utbyta erfarenheter kring arbetet med BIP-studiens resultat och lära av varandra. Nätverket leds av ESF-projektet LumenaConecto.

Förbundets utbildare
Två av Samordningsförbundet Stockholms stads medarbetare, Christina Matteoni och Karin Jacobsen har gått utbildnin­gen BIP för kunskapsagenter som genom­­­förts av Växthusets kompetens­center och har stor erfarenhet av att leda kunskaps­utveckling om BIP-studiens resultat. Christina arbetar som utvecklingsledare i BIP, bland annat för förbundets insats Aktivitetsplatsen samt ESF-projektet Stockholms­kraften. Karin arbetar som verksamhets­utvecklare på Samordnings­förbundet Stockholms stad.

Kostnad
BIP-paketet är kostnadsfritt för förbundets medlemmar Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Region Stockholm och Stockholms stad. Bokning av lokal, kostnad för lokal och förtäring är den bokande partens ansvar.

För extern part tar förbundet en avgift.

 

Kontakt

Christina Matteoni

Christina Matteoni
Utvecklingsledare och utbildare BIP

Skicka mail
010-487 36 22
076-77 96 922

Karin Jacobsen

Karin Jacobsen
Verksamhetsutvecklare

Skicka mail
08-508 48 003
076-12 48 003

Skip to content